Szukaj

NOWOŚĆ Kenia Swara AA

54.73 zł

Czas dostawy: 1-3

250g

Kenia Swara AA

Region: Western & Central Kenya

Obróbka: Fully washed

Gatunek: Ruiru 11, SL28, SL34

wysokość uprawy: 1400 - 2200 m.n.p.m

Profil sensoryczny: limonka, mleczna czekolada, jabłko


Kenya SWARA AA


KULTYWACJA

Blend składa się głównie z trzech odmian kawy: SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych plantacji i spółdzielni z całej Kenii Zachodniej i Środkowej. 

ZBIORY I OKRES PO ZBIORACH

Rolnicy ręcznie wybierają dojrzałe owoce i dostarczają je do znajdujących się w pobliżu stacji mycia. Niektórzy z nich przetwarzają owoce na własnych farmach. Kawa jest na wejściu starannie ręcznie sortowana - usuwa się wtedy niedojrzałe i przerośnięte owoce oraz wszelkie ciała obce.

Po przesortowaniu każdy dojrzały, czerwony owoc kawy jest przekazany bezpośrednio do kosza zasypowego i poddawany oddzieleniu pestki od owocu. Następnie kawa jest poddawana fermentacji i myta w czystej wodzie w celu usunięcia pozostałego śluzu roślinnego.


Mokre owoce są ponownie sortowane, a wszelkie uszkodzone ziarna są usuwane. Następnie owoc jest przenoszony na podwyższone tarasy, aby dokończyć proces suszenia. Jest on tam systematycznie obracany w celu zapewnienia równomiernego suszenia. Jest też przykrywany w najgorętsze pory dnia i nocy, aby zapobiec pęknięciom i/lub skraplaniu się kondensatu. Pracownicy regularnie kontrolują suszone owoce i usuwają wadliwe ziarna. Czas suszenia wynosi zazwyczaj około dwóch tygodni, w zależności od panującej pogody.

Po wysuszeniu surowiec jest dostarczany do Kahawa Bora Millers, jednej z naszych bliźniaczych firm w Kenii. Znajdujący się tam młyn może mielić mniejsze partie osobno, co pozwala na zachowanie jakości i wykrywalności.

Klasa AA

Kawy kenijskie są klasyfikowane według rozmiaru. Największym z nich są ziarna AA. Kawy klasy AA to te, których wielkość sita wynosi pomiędzy 17 a 18.5, co oznacza, że są większe niż 7,2 milimetra.




Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów
}