Blend składa się głównie z trzech odmian kawy: SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych plantacji i spółdzielni z całej Kenii Zachodniej i Środkowej.
ZBIORY I OKRES PO ZBIORACH
Rolnicy ręcznie wybierają dojrzałe owoce i dostarczają je do znajdujących się w pobliżu stacji mycia. Niektórzy z nich przetwarzają owoce na własnych farmach. Kawa jest na wejściu starannie ręcznie sortowana - usuwa się wtedy niedojrzałe i przerośnięte owoce oraz wszelkie ciała obce.
Po przesortowaniu każdy dojrzały, czerwony owoc kawy jest przekazany bezpośrednio do kosza zasypowego i poddawany oddzieleniu pestki od owocu. Następnie kawa jest poddawana fermentacji i myta w czystej wodzie w celu usunięcia pozostałego śluzu roślinnego.
Mokre owoce są ponownie sortowane, a wszelkie uszkodzone ziarna są usuwane. Następnie owoc jest przenoszony na podwyższone tarasy, aby dokończyć proces suszenia. Jest on tam systematycznie obracany w celu zapewnienia równomiernego suszenia. Jest też przykrywany w najgorętsze pory dnia i nocy, aby zapobiec pęknięciom i/lub skraplaniu się kondensatu. Pracownicy regularnie kontrolują suszone owoce i usuwają wadliwe ziarna. Czas suszenia wynosi zazwyczaj około dwóch tygodni, w zależności od panującej pogody.
Po wysuszeniu surowiec jest dostarczany do Kahawa Bora Millers, jednej z naszych bliźniaczych firm w Kenii. Znajdujący się tam młyn może mielić mniejsze partie osobno, co pozwala na zachowanie jakości i wykrywalności.
Klasa AA
Kawy kenijskie są klasyfikowane według rozmiaru. Największym z nich są ziarna AA. Kawy klasy AA to te, których wielkość sita wynosi pomiędzy 17 a 18.5, co oznacza, że są większe niż 7,2 milimetra.