Szukaj

Mena Gold, Indonesia

39.89 zł

Czas dostawy: 2 dni

250g

Indonesia Mandheling TP Gr.1 MENA GOLD

Bardzo złożona smakowo, wysokiej jakości arabica z Sumatry. Skrót TP oznacza, że kawa przeszła potrójną ręczną kontrolę, by oddzielić wadliwe lub nie dość dojrzałe owoce. Ta wzmożona kontrola jakości zapewnia w efekcie bardzo spójny smakowo napar z ziaren wyłącznie optymalnej dojrzałości.

Charakterystyka:

Mocne nuty cedru, słodkiego tytoniu, czekolady i przypraw; winna kwasowość, smak spójny i wyważony. Głębokie body.

Region: Batak, pd.-zach. Sumatra, Aceh

Wysokość upraw: 800 - 1700 m n.p.m,

Odmiana Arabiki: Catimor, Typica

Pora zbiorów: czerwiec – grudzień

Proces obróbki: Giling Basah (łuszczenie na mokro), suszenie na słońcu

Aromat: lekko ziemny

Smak: ziołowy, czekoladowy, wyraźnie ziemny, drzewny, pikantny

Bukiet: pełny

Kwasowość: niska

Score 84+




INFO:

Wiele wysp Indonezji uformowało się w procesach wulkanicznych; stąd też ich bogata w popiół wulkaniczny gleba idealnie nadaje się do uprawy kawy. Nic zatem dziwnego, że niektóre sławne na świecie gatunki kaw uprawia się właśnie w Indonezji na wyspach archipelagu Malajskiego, np. na Sumatrze, Sulawesi i Jawie.

Około 15 procent upraw kawy indonezyjskiej jest odmiany Arabika. Kawę Mandheling z Sumatry, drugiej co do wielkości wyspy w Indonezji, uprawia się na wysokich, wulkanicznych zboczach góry Leuser w pobliżu portu Padang, w regionie Batak na środkowym zachodzie wyspy. „Mandailing” (w poprawnej pisowni) jest nazwą grupy etnicznej, a nie regionu, jak w przypadku nazwy „Batak“.

Kawowce sprowadzili do Indonezji na początku XIX wieku Holendrzy, by przełamać światowy monopol krajów arabskich na uprawę ziarna. I tak w ciągu kilku-kilkunastu lat kawa indonezyjska zawładnęła światowym rynkiem zbytu tego surowca. Lecz pod koniec wieku indonezyjskie uprawy wyniszczyły choroby. Plantacje kawy jednak przesadzono i Indonezja szybko odzyskała spory udział w rynku światowym, dopóki plantacji ponownie nie spustoszyła II wojna światowa.

Unikalna metoda stosowana w produkcji kaw sumatrzańskich to tzw. Giling Basah: daje bardzo mocny bukiet o skoncentrowanym smaku, z nutami ziołowymi i pikantnym posmakiem. Polega ona na obłuszczeniu skórki z ziaren przy wilgotności powietrza około 50 procent (w porównaniu z 10 - 12 procentami wilgoci w większości innych regionów). Ten unikalny proces pozwala uzyskać specyficzną kompozycję smakową Sumatry (niska kwasowość, trwały, wyczuwalny na podniebieniu pełny smak z końcową nutą czekolady) i nadaje niewyprażonym ziarnom charakterystyczny kolor.


Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów
}