Szukaj

Brazylia Fazenda Pinhal

  • 250g
  • 500g
  • 1kg
Czas dostawy: 1-3

FAZENDA PINHAL YELLOW BOURBON

"Dla nas kawa oznacza zrównoważony rozwój, innowacje, identyfikowalność, pasję i partnerstwo. Każdego dnia staramy się jak najlepiej promować te wartości." 

Pedro Gabarra

Region – Vertentes, Santo Antonio do Amparo

Odmiana – Yellow Bourbon

Wysokość uprawy – 1100 m npm

Obróbka – Pulped-Natural

Profil smakowy – kakao, brązowy cukier, czekolada, miód, kwaskowatość cytrynowa, kwiatowe, żółte owoce

Punkty SCA – 84

Pedro Gabarra uważa, że ​​wszyscy, którzy zajmują się kawą, posiadają pasję wykraczającą poza biznes. Pedro jest administratorem i jednym z właścicieli Fazenda Santo Antônio e Pinhal. Za tą pasją kryje się tradycja pięciu pokoleń pionierów, którzy zasadzili pierwsze plantacje kawy w południowym Minas Gerais. Oprócz historycznej farmy Santo Antônio i Pinhal z 1824 roku, Pedro i jego ojciec, João Newton, odziedziczyli ducha przedsiębiorczości po swoich poprzednikach. Od przejęcia firmy w 1998 roku starali się inwestować w kwalifikacje zespołu i jakość produkowanej kawy.

PRODUKCJA

Pedro i João Newton korzystają z pomocy technicznej agronomów, którzy planują roczne strategie uwzględniające pielęgnację działek. Agronomowie przeprowadzają cotygodniowe wizyty na posesji, weryfikując wykonanie harmonogramu i dokonując niezbędnych korekt w celu uzyskania dobrze odżywionych działek. Rolnicy przeprowadzają nawozy odżywcze, korekty gleby, profilaktyczne opryski szkodników i chorób oraz korektę składników pokarmowych dla liści. Na ścieżkach między przegrodami kawy rolnicy sadzą brachyiarię, aby chronić glebę i zatrzymywać wodę i materię organiczną.

ŻNIWA

Etap zbioru jest ważnym procesem dla jakości produkowanej kawy, dlatego Pedro kieruje swoim zespołem, aby zebrać jak najwięcej dojrzałych owoców. Początek zbioru określa próbka, która określa ilość dojrzałych i zielonych owoców obecnych na poletkach. Zbiór odbywa się ręcznie, selektywnie i mechanicznie. Partie zbierane selektywnie pochodzą z wybranych działek, które mają historię jakości; pozostałe partie zbiera się mechanicznie. Okres zbiorów zwykle rozpoczyna się w maju, a kończy we wrześniu.

PO ZBIORACH

W Fazenda Santo Antonio i Pinhal Pedro i João Newton zawsze starają się unowocześniać metody przetwarzania. Wszystkie zebrane partie mogą być przetwarzane na cztery sposoby: naturalny, mielony naturalny, pozbawiony śluzu i fermentowany; a po przetworzeniu są suszone według partii w różnych kombinacjach na tarasach asfaltowych, tarasach betonowych, łóżkach afrykańskich, suszarkach obrotowych i suszarkach statycznych. Proces suszenia prowadzi się do momentu, gdy partie osiągną wilgotność 11,5%, następnie przechodzą przez okres odpoczynku, a następnie są mielone i przechowywane.

ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ

Pedro uważa, że ​​inwestycja w ludzi i środowisko jest decydującym czynnikiem jakości kawy, dlatego gospodarstwo prowadzi kilka projektów w zakresie sportu, rekreacji i edukacji środowiskowej, których celem jest integracja pracowników i społeczności. Gospodarstwo inwestuje również w zalesianie obszaru, który zajmuje ponad 45% powierzchni, chroni okoliczne źródła oraz bezpiecznie i świadomie wykorzystuje środki chemiczne. Pedro prowadzi szkolenia i wykłady dla pracowników. Dba również o dobre samopoczucie każdego pracownika, wszystko po to, aby zachować zrównoważony rozwój biznesu (lista projektów).

PRZYSZŁE PROJEKTY

Rynek kawy ciągle się zmienia, codziennie pojawiają się innowacje, dlatego Pedro oprócz profesjonalizacji swojego zespołu poszukuje aktualności, trendów rynkowych i nowych praktyk, które mogą pomóc mu poprawić jakość kawy.

Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów
}